26 juni 2012

Fläderblomssaft =)







Fläderblomssaft

Självklart måste vi ta vara på allt i vår trädgård...eller???
Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter

Ingredienser
40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Dansukker Strösocker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.

Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Receptet är framtaget av Dansukker

10 juni 2012

Kryddlandets nytillskott - Mojito...

Litet smakprov på hur jag har det i kryddvärlden...



Senaste tillskottet i vår Betongfamilj.
Runt fat av rabarberblad gjort av min J.


Nyinköpta kryddor


Gräslök, timjan,oregano, mynta och dragon

Timjan är uppskattad för de baktriehämmande egenskaper den besitter och används främst för att motverka hosta, men fungerar också som slemlösande. Örten är till stor nytta som örtextrakt, då den kan lindra symptomen av astma och kikhosta. Förutom dessa kvaliteter är timjan till ovärderlig hjälp för att förbättra blodflödet och som bakteriedödande medel. Källa Epochtimes
Dragonen är vildväxande i södra Ryssland och i Sibirien, varifrån den sannolikt spreds västerut under medeltiden. Den används som kryddväxt.
Växten är perenn med smala, meterhöga stjälkar. Bladen är mörkgröna, kala och smalt lansettliknande. Blommorna är små och grönaktiga. Växten förökas lämpligen med sticklingar eller delning. Två olika kulturformer finns: fransk dragon och rysk dragon. Den senare ges ibland status av varietet - Artemisia dracunculus var. inodora. Av dem anses fransk dragon som den värdefullaste kryddväxten. Det är hackade och torkade blad som används i diverse maträtter, men framförallt i vinäger och bearnaisesås. Den går även att använda färsk.Källa Wikipedia
Gräslök tillhör släkte lökväxter. Det är en tuvbildande ört 1-5 dm hög. Den har runda ihåliga blad, som är det man brukar använda. Blommorna är ljuslila och sitter på ett massivt oätligt skaft. Blommorna däremot är dekorativa och mycket goda innan de torkat ihop i sommarvärmen. Växten är rik på A- och C-vitamin. Gräslök växer vilt i södra och mellersta Sverige, dock sällsynt i Skåne och Bohuslän. Förekommer frekvent på försommaren i Östersjöns skärgård, till glädje för alla fritidsseglare
Oregano (Origanum vulgare), som också kallas för kungsmynta, är en gammal kulturväxt. Den har även fått andra namn såsom, "frimodig", "dosta", och "könig" eller "vildmejram". I matlagning används oreganon för att skapa delikata maträtter, men den odlas också för användning inom läkemedel-, likör- och kosmetikasektorn. Oreganons egenskaper har studerats ingående och tillämpas även inom örtmedicin. Oreganon har antioxidant, antiviral och anticancerogena egenskaper, likaså egenskaper som hjälper matsmältningen. Källa Epochtimes



Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund, allra helst sin Mojito - och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.

Drinkreceptet vi här presenterar är originalreceptet, alla möjliga variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen. Våga testa olika typer och hitta ditt eget favoritrecept. 

Mojito's drinkrecept
Mojito
4 - 6 cl Ljus rom
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Ett par kvistar Färsk mynta
Sodavatten

Vad som skall göras

Häll limejuicen i ett högt glas, tillsätt sockret och rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa alltsammans med en muddler. Häll på romen, tillsätt iskuber och fyll upp med sodavaten - rör slutligen om och garnera med någon myntakvist. Källa dricka.se



...åsså min söta goa Maja