21 januari 2013

1600 talet med barockens kläder

Under perioden 1618-1648  förändras modet mycket och bli betydligt mer ledig för båda könen. Båda män och kvinnor bar löst sittande kläder utan midja.

Under 1630-talet blev männens byxor  mjuka och vadlånga. Kvinnans kjol föll lätt och ledigt till golvet för att till sist släpa något. Man bar vita spetskragar och spetsmanchetter, och färgerna var fortfarande mörka. Både män och kvinnor lät håret falla fritt ner över axlarna och nu krävdes mörkt hår,  blondiner färgade håret med ett svart pulver. Det var även populärt med en mask över ögonen och kappor med kapuschong samt pälsmuff.Modet under Ludvig XIV:s tid (Barock) 

Under 1660-talet kom Frankrike att bli en stor modenation. Peruken blev ett betydelsefullt element i klädedräkten och modet växlade snabbt.

Männens kläder blev plötsligt viktigare än kvinnodräkten – mansklädseln "femininiserades" och en viktig detalj var de vida, knäkorta och nedtill spetsprydda benkläderna, som påminde om en kjol, s.k. "petticoat breeches"  de försvann runt 1680.

Under senare delen av 1600-talet kom rocken,

  just-au-corps.  

I början var den snäv med lågt sittande fickor och oftast överdådigt dekorerad så att nästan hela rocken täcktes. Senare vid1690 vidgades den så att skörtet blev avsevärt större och broderierna blev något mindre framträdande. Männen började också knyta en kravatt om halsen, oftast av spetskantat linne, och detta blev en föregångare till slipsen.

Även om kvinnodräkten stod i skuggan av mansdräkten så förändrades den, de mörka färgerna försvann och ersattes av gult, smaragd och äppelgrönt och rött, midjan kom tillbaka, hårt åtsnörd med korsett, urringningen blev djupare. Ärmarna blev kortare och kjolarna draperades bakåt i släp. Vid 1680 blev även kvinnomodet mer avancerat och ändrade silhuett; kjolarna draperades nu så starkt bakåt att de påminde om turnyrer, ärmarna blev snäva, armbågskorta och med spetsvolang som manchett.
 Fontange - en rikt dekorerad fontage med ornament och band  - bärs som en vit peruk.
 
 
Den största nyheten på kvinnosidan var fontangen, som blev modern på 1680-talet, det var en mössa eller en hårprydnad av plisserat, stärkt tyg som stod rakt upp från huvudet över ansiktet. Frisyren var från början knut i nacken och lockar vid sidorna, men efter fontangen blev modern sattes det upp över pannan i ett moln av lockar.


Dagens Aforism
 

I de flesta kvinnors liv utmynnar allt, till och med de största sorger, i att de provar kläder.
 Marcel Proust

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar