29 februari 2012

1930-40 talet - designhistoria

1930-40 talet-designhistoria = Funktionalism & Swedish modern
BOET:s mobilmöbler
Bild från  Byggfabriken
Funktionalismen visades för första gången under  Stockholmsutställningen den bröt mot allt som tidigare hade skådats. Stilen innebar att saker var industriellt framställda, alltså massproducerade varor.



Bild från Byggfabriken
Funktionen & ändamålet  skulle bestämma formgivningen  och det som var funktionellt & ändamålsenligt var också vackert.


Nu var det Släta, vita ytor och enkla, geometriska former som gällde. Svart var modefärg som man gärna kombinerade med böjda stålrör.

 Bild från Byggfabriken
I Norden ersattes stålrören med blont böjträ.Bruno Mathsson var en av de stora i Sverige, han gjorde sin första stol  med hängande sadel­gjords­matta.


Det dröjde nästan 50 år innan vi vande oss vid stålrörsmöbler

Swedish Modern, benämning, myntad vid världsutställningen i New York 1939, på den okonstlat sakliga och blonda stil i svensk inrednings- och brukskonst som då väckte internationell uppmärksamhet. Källa NE
Stilen kom att stå för, kvalitet och enkelhet i utförande, luft och ljus, harmoni och bekvämlighet.

Carl Malmstens pinnstol Lilla Åland utvecklade han under åren 1941 - 1942.







Design: Persons kryddskåp - Astrid Sampe
Bild  Drängahuset

Redan i början av 1940-talet ansåg Katja Geiger att  klädmodet krävde att en dam var tvungen att föra sig på ett särskilt sätt och att korsa benen rätt när man satt på en stol. Hon ansåg också att modet stod i skarp kontrast till den tidens heminredning, de möbler och den arkitektur som hyllades.

Glas av Simon Gate

Josef Frank
Det var alltså en österrikare Josef Frank, som kom att lägga grunden till vad som blev en världsberömmelse under beteckningen Swedish Modern.




En del människor tror att det är ett tecken på svaghet att säga..
"Förlåt..jag gjorde ett misstag."
Tvärtom..det är faktiskt ett tecken på mental och känslomässig mognad samt personlig styrka... alla gör misstag varje dag



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar