29 januari 2013

1800 talets mode och nycker



 

1800 talet kom att få flera olika stilar...

Empiren 1804-1819

Nu började de att dela av midjan strax nedanför bysten, Puffärmen kom igen och klänningarna skulle vara av genomskinligt tyg, och räckta ända ner till fotknölarna. Skorna gick nu mer till att bli klacklösa och platta. Vitt är den fär som kommer att dominera.

Restaurationen 1815-1820

Under denna period kom klänningen att sluta ovanför fotknölarna och blev mer dekorativ än empirens vita. Dandyn ses i minglet: Ett av de viktigaste inslagen i en dandys klädedräkt var den svarta fracken och cylinderhatten. En genuin dandy karakteriserades av kallblodighet, hövlig impertinens, kall sarkasm, ironi, god smak och elegans. Den mest kände dandyn är engelske författaren Oscar Wilde.

1820-1840

Under dessa två årtionden kom midjan att flyttas tillbaks till sin naturliga plats för att kunna framhäva figurens slankhet. Rutiga tyger blev moderna.

Den andra rokokon 1840-1870


Nu stormar krinolinen in. Krinolinerna var som störst under 1860-talet. Då kallades de ibland för "criades" (skrik) på grund av ljudet som uppkom när stålbanden gneds mot varandra. Kvinnornas frossande i lyxiga kläder var en viktig statussymbol för den nya borgarklassen som växte fram under den här tiden. Denna klänning krävde enorma tygmängder och metalltråd. Det behövdes i genomsnitt 90 alnar metalltråd per klänning.


 
Herrarna kläms mellan damernas kjolar
Amelia Bloomer, en känd kritiker av krinolinlooken lanserade bloomer-looken.  Feministerna menade att modet skulle vara elegant men samtidigt låta kvinnor röra sig mer fritt.
Läs mer om  Bloomer-looken
 
Harriet Clayhills skriver i Kvinnohistorisk uppslagsbok angående krinoliner: "De blev sinnebilden för en epok då borgerskapets kvinnor tvingades vara hjälplösa och dekorativa, men samtidigt tog ett slags hämnd genom att göra sig besvärliga, breda ut sig och kräva hänsyn för hjälplösheten."
Korsetten skulle nu inta kvinnans liv. Den snördes så hårt som möjligt för att kvinnan skulle få en supersmal midja (getingmidja). Korsetten kom att krävda sina offer. I en paristidning kunde det läsas, år 1859, att en 23-årig kvinna avled två dagar efter en bal och obduktionen visade att hennes korsett hade snörts så hårt att levern genomborrats av tre revben.

Det blev även modernt med volanger och år 1859 hade kejsarinnan Eugénie av Frankrike 103 volanger på sin balklänning.


The_Empress_EugenieDet var en kudde eller ställning av stålfjädrar, vilken avsåg att ge kjolen en bakåt pösande form.
Klänningarna kännetecknades oftast av spetsiga urringningar och en populär detalj var solfjädern och det spetsbesatta parasollet.







Redan vid denna tidpunkt kunde damerna få råd om vilka färger som bäst passade hud- och hårfärg. Det ansågs att blondiner med fördel alltid kunde ikläda sig blått och att brunetter passar i mer intensiva färger. Dessutom menade de att svart, grått och vitt är färger som passar de flesta. Medans färgen violett skulle användas med sparsamhet.





Dagens aforism

En fläck syns bäst på det finaste tyget
 Engelskt ordspråk  
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar