10 januari 2013

Mode och kläder på 1500-talet

 

Mode - 98



"Fint folk 1598"
(Bild: Göte Göransson)


Under renässansen växlade klädedräkten oerhört mycket och speciellt italienarna var synnerligen modemedvetna.
1500-talet kan delas in i två modeperioder; den tysk-italienska 1500–1550, och den spanska 1550–1618. Under 1500-talet förändrades den slanke unge mannen och den spröda kvinnan till en stark man med breda armar respektive en mogen kvinna med fylliga former.

 Holbein, Henry VIIII 1538                    Holbein, Jane Seymor 1536
För männen gällde bland annat breda ärmar – upp till 50 centimeter i genomskärning – och zimarran, som var en överrock med växlande längd och pälskantade öppningar för armarna.

Puffärmar och puffbyxor var moderna för män. För kvinnan var den enkla underklänningen (gamurran) med långa ärmar och rundskuren kjol, och över den bars en elegant överklänning, i klara, ljusa färger, vars kjol öppnade sig över den ofta dyrbara underkjolen framtill.
 
 Man bar en hätta med slöja, men håret tilläts synas på framsidan. Detta mode var mycket färgstarkt.
 




Under renässansen kom också det spanska modet, som nådde sin höjdpunkt under Filip II av Spanien. Det var ett strängt mode, med styva, obekväma kläder och kvarnstenskrage alternativt spetsprydd pipkrage.
 
Under denna tid liknade mannens och kvinnans dräkt varandra på överkroppen och skilde sig bara under midjan; midjan var hårt åtsnörd, ärmarna var långa och hårt stoppade för båda könen. Under midjan tillkom för kvinnans del vida skört över den första, trumformade krinolinen, vertugallen, och för mannens del hårt stoppade och stela knäbyxor.

Andra detaljer var kläder av broderat tyg med ärmar av avvikande material samt spetsmanschetter.

Mannens hår kunde vara både kortklippt och axellångt. Kvinnans hår syntes nu för första gången helt och hållet, under endast en liten hätta som nästan bara var en hårprydnad; det skulle vara högt uppsatt, och peruker var vanliga. Mestadels hade man obetäckt huvud; det blev modernt med hög panna, och kvinnorna flätade in pärlor i frisyren.

Färgerna var ofta mörka, förutom vid det engelska hovet.
källa:Wikipedia


Dagens afrorism

Vi är alla nakna under kläderna.
Okänt ursprung
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar