08 januari 2013

Kädstilen under 1300 -1400 talen...



Jag är otroligt intresserad av hur klädstilar har förändrats över tid och tänkte skriva lite framöver om detta ämne..så välkommen att hänga med tillbaks i tiden för att få en inblick på hur det sett ut tidigar!


Jag börjar med att ta dig tillbaks till hur modet på 1300 talet så ut och tar dig med fram till 2000 talets spektakulära mode....nu åker vi!!!

 

 

Mode och kläder på 1400-talet


Sengotiken, det fransk-burgundiska modet  
På 1300-talet genomick det en revolutionerande förändring för båda könen inom modet. Under medeltiden fanns det i stort sett bara olika variationer av tunikor men under den här perioden började dräkten som blev betydligt mer avslöjade av kroppens konturer och som visade de fysiska skillnaderna mellan könen att dyka upp. Italien, Frankrike och framför allt Burgund var de länder som gick i spetsen och som inspirerade modet.


Nu börjand byxor att synas för män, byxorna var trikåer och könet täcktes av en så kallad blygdkapsel.

Tunikorna kortades av och förvandlades till skjortor, över vilka man började bära korta jackor och ibland längre rockar.

Klänningen kom nu då kvinnornas tunika blev figursydd och på 1350-talet slitsades den vida tunikan upp över den snäva undertunikan och avslöjade kvinnans figur. Kyrkan kom att kalla detta mode "helvetesfönster" även urringningar blev moderna under denna period.

     Denna överklänning blev snart figursydd och delade sig i liv och kjol, vilket uppfann också kjolen.
Damerna började bära genomskinliga slöjor, och dessa draperades och arrangerades upp till hattliknande hårklädslar.
Bild från liljekonvaljemo.wordpress.com
 
Karl den djärve var en av de som dikterade och bestämde detta mode med dyra tyger och smycken även gyllene klockor och bjällror hörde till kläderna som bars till vardags. Man beskrev hans klädsel  som mycket prunkande och något överdriven.
1400-tals skor
 

Härifrån kommer talesättet "att leva på stor fot".

Tåspetsar var en viktig detalj och som var välbärgade hade tåspetsar som var över två gånger så långa som deras fötter, medan de vanliga folket fick nöja sig med tåspetsar som var en halv fot längre än deras fötter.
  källaKälla mittelalter-shopping.de
Mi - parti var en detalj som började synas, det innebar att plagget delades i två olikfärgade hälfter. Detta utvecklades vidare till att plaggets högra och vänstra sida kunde vara olikt skuret, till exempel kunde högra ärmen vara vid och den vänstra smal.


Damerna började bära de berömda struthattarna som kallas för  hennins, de kom för en kort tid, från ca 1450 och försvann sedan på 1490-talet.

 
Dagens afforism
 
En dam bär inte kläder. Hon tillåter kläder att bäras av henne.
Vivien Leigh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar