08 januari 2012

Barockens svulstiga tid

Drottningholms slott. Foto: Norberg Design AB/Dick Norberg.
DROTTNINGHOLMSSLOTT

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och som är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.



File:Polska Oporów 004.jpg
Idag blir det Barockskola!

Barocken är den epok eller stilriktning som främst inom konsten måleri, skulptur, litteratur, arkitektur och musik var dominerande i Europa från slutet av 1500-talet och in på 1700-talet.
Rembrandt van rijn-self portrait.jpgJ.S. Bach i sextioårsåldern, porträtt av E.G. Haussmann 1746.
Rembrandt en av de mest kända barock konstnärerna.
Johann Sebastian Bach, tysk kompositör och organist. Bach intar en särställning bland barockens kompositörer

Barocken kan sägas ha sitt ursprung i 1500-talets Italien. Konstnärsfamiljen Carracci skapade på 1580-talet en konstnärsakademi i Bologna, som kom att bli förebilden för alla senare målarakademier. Den skola med en frodig och pompös stil som blev det första som brukar kallas barockstil. Giovanni Lorenzo Bernini (1598-1680), som var den som fullbordade stilen, spred den under sina uppdrag för Ludvig XIV till Frankrike.

File:014Versailles bed.jpg
File:Versailles, chambre du roi.jpg
File:Nicolas de Largillière 003.jpg

Sin höjdpunkt når stilen under 1600-talet. Stilen kännetecknas av en särpräglad dramatik och storvulenhet formen när det gäller bildkonst och arkitektur.




File:MAKK Schrank ca. 1750.jpgFile:Versailles, chambre du roi, buste.jpg



Bilder hämtade commons
Kaffeskedar - slottsbarock6 st KAFFESKEDAR - SLOTTSBAROCK - ÄKTA SILVER
På Bukowskis auktion klubbades denna  Senbarockbyrå med claw and ball-fötter och mässingsbeslag, fanerad med alm.  för 24 000 kr, trots att den hade vissa fanerskador . Enligt Bukowskis var det ett bra köp! LÄS MER








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar