06 januari 2012

HISTORISKA BOKTIPS - MINA FAVORITER ...


Ja, då var det dags för lite boktips igen! Då jag är inne i en historisk fas både vad det gäller inredningsstilar, filmer och böcker, så kommer här ett antal bra och spännande boktips från historiska perioder.
Vad passar då bättre än att börja med en av mina absoluta favoriter i den genern...så håll till godo!
Främlingen (pocket)


Främlingen -  Diana Gabaldon


Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.

Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Clarie är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie.

Hon möter nu Jamie Fraiser som blir hennes beskydddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram emot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid...KÄLLA: BBB

Gordon Highlanders infanteri, som grundades under sent 1700-tal i och runt Aberdeen.
Böckerna kretsar kring en tidsresande brittisk kvinnlig sköterska (Claire Randall Fraser Beauchamp) från 1900-talet och en skotte från 1700-talet (Jamie Fraser). Allt utspelar sig i Skottland, Frankrike och Amerika. Serien består av sju böcker. LÄS...Jag är så avunsjuk på er som har dessa kvar att läsa.

Axplock recentioner från olika boksidor
Man kan riktigt se skottlands högländer och känna lukten av våt ljung.
En bok som höll mig trollbungen från första början!
Kan man läsa denna fantastiska berättelse, utan att bli förälskad i James Frazer!?!Jag bara älskar den!










BRÄNNMÄRKT - CATHARINA INGELMAN -SUNDBERG



Brännmärkt

Recensioner: Hämtade från Catharina Ingelman-Sundbergs hemsida

Upsala Nya tidning:
"…färg, doft och must…högst läsvärt om medeltidens Stockholm."

Tranåsposten:
"…Det är en fascinerande berättelse från 1300-talets Stockholm…en fängslande roman med spänning på högsta nivå från första sidan."

Svenska Dagbladet:
"…de läsare som gillar lagom kärlekskryddad och lättläst medeltidsaction får säkert blodad tand…"

Allehanda:
"Catharina Ingelman-Sundberg har lyckats att blanda det förflutna med både spänning och drama på ett övertygande sätt …dramatiskt och njutbart…fascinerande och fantasieggande.”



Baksidestext:
År 1391 reser den unga borgarhustrun Anne Persdotter från Lübeck till sin barndomsstad Stockholm. Anne väntar sitt första barn, och tillsammans med sin make hoppas hon börja ett nytt liv.

Drömmarna slås i spillror när det gamla Hansaskeppet förliser. Som enda överlevande räddas hon i land i skärgården av ett fiskarpar, men hon inser snart att hon svävar i fara. Hon flyr in till staden, där hon föder en dotter och förtvivlad får beskedet att barnet inte lever.
Lübeck

Anne måste nu bygga upp en egen tillvaro. Stockholm är en osäker plats, inte minst för en ensam kvinna, och hon måste hela tiden vara på sin vakt mot personer som vill henne illa. men Anne låter sig inte kuvas, hennes vilja är starkare än sorgen och rädslan. För första gången möter hon kärleken, och hon får arbete hos den stilige, tyske köpmannen Alf. Och när förföljarna närmar sig och Stockholm skakas av fiendens grymheter gör Anne allt för att överleva.

Brännmärkt utspelar sig vid tiden för de så kallade Käpplingemorden, en sann men relativt okänd händelse som i dramatik och grymhet mycket väl kan jämföras med Stockholms blodbad.

Författarfakta:
Catharina Ingelman-Sundberg började sin karriär som dykande arkeolog och ägnade femton år av sitt liv åt att söka efter vår historia på havets botten runt om i världen.



Till att börja med arbetade hon på Sjöhistoriska museet i Stockholm och på Norsk sjöfartsmuseum i Oslo. I fyra år var hon även anställd vid Western Australian Museum i Perth där hon ledde arbetet med att bärga och utforska den holländske ostindiefararen "Zeewijk" från 1727. Denna expedition bidrog till publicerandet av den sjöhistoriska romanen Kampen mot bränningarna, klassad som en av de bästa sjöromanerna som skrivits på svenska.


 DEN VITA LILJAN - ELISABETH NEMERT

Den vita liljanCatherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng efter att ha bönfallit sin svägerska att ta med sig dottern till Messina, bort från den känslokalle, kvinnoföraktande fadern.

Catherina får en lycklig barndom och uppfostras till en sofistikerad renässansdam som även är en mästare på ridning och fäktning. Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes far säljer henne för ett stycke land, till en man som är så grym att hon tvingas fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de’ Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan...



Författarfakta
Elisabet Nemert är adjunkt i svenska, historia, konsthistoria och filmvetenskap. Hon har i många år undervisat på högstadiet och gymnasiet i dessa ämnen. Under de senaste femton åren har Elisabet Nemert på heltid ägnat sig åt att skriva läroböcker och fackböcker samt åt att handleda och fortbilda skolledare, lärare och politiker i etik, konflikthantering, livsåskådningsfrågor och samtalsmetodik
Källa Elisabet Nemerts hemsida



Tänkvärt

Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ.
 Källa: Marcus Tullius Cicero


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar