24 januari 2013

Mode och kläder på 1700 - talet

Ja, då går vi vidare med 1700 talets mode...kolla skorna de är så läckra!


MA-Lebrun.jpg
Denna tidsepok kallades för rokodon Bild wikipedia
 

Kvinnans former överdrevs under denna tid. Blommönstret återkom i stor skala under 1700-talet. Kläder såväl som smycken och andra accessoarer pryddes med både levande och konstgjorda blommor. De starka färgerna, främst rött var inte längre modernt. En klänning som var väldigt populär under 1780-talet var ”la chemise”
 
En ställning av fiskben gjordes för att göra kvinnas höfter så stora som möjligt. Urringningarna var djupa och midjan mycket smal. Långa sidenklänningar bars med överösta mönster, spetsar, volanger och broderier. Vitt puder används, både av männen och kvinnorna och håret var uppsatt i stora kreationer. Sminket används som allting annat i överdrivna mängder.


Som utomhusbeklädnad har herrarna på sig en rock, en så kallad manteau. Damerna däremot bar oftast cape med päls inuti.
 File:Man's shot silk suit c. 1790 altered c. 1805.jpg
 
1700-talets skor var försedda med en ganska låg klack som var smalare upptill och blev lite tjockare nedtill. De hade vanligtvis ganska spetsiga tår och var utformade ungefär som tofflor med spets eller spänne fram. De kunde vara utsmyckade med broderier, spets och vackra mönster. Liknande skomode rådde för både damer och herrar.
 
Pompadourklack - kort kurvig klack med ursprung från 1700-talet, svängd likt ett timglas.


Dagens aforism
 
Alla skor göres inte över samma läst.
Ordspråk från Finland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar