08 december 2011

Min fantastiska stad erbjuder...

ÖREBRO SLOTT, VÄRT ETT BESÖK.

Örebro slott är en slottsbyggnad belägen på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Hur gammalt slottet är vet man inte med säkerhet, men redan i mitten av 1300-talet uppfördes där en borganläggning, troligen av Magnus Eriksson. Sedan 1764 fungerar slottet som landshövdingeresidens för Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935.
NYFIKEN ...läs mer om Örebro slott här
LASSE-MAJA, TJUV ÏNBURAN I EN FÄNGELSEHÅLA PÅ ÖREBROSLOTT
År 1804, 19 år gammal, kom han till Stockholm första gången. Där började han en stöldturné genom landet, där han oftast var utklädd till kvinna, därav namnet Lasse-Maja.

Ur Stockholmspolisens dagbok den 22 februari 1812..."Har på förmiddagen gripit och nu här inställt den under namn av Lasse-Maja kände tjuven MolinLÄS MERA HÄR
<>
 
<>
 
<>
Källa wikipedia
<>
 
Född
5 oktober 1788
nära Ramsberg, Västmanland
Död
4 juni 1845 (59 år)
Arboga
Födelsenamn
Lars Larsson
Straff
Spöstraff,
livstids fängelse (benådad efter 26 år)

Yrke
Tjuv, bonde

Borgarhuset eller Cajsa Wargs hus är ett trähus från 1600-talet beläget i friluftsmuseet, Wadköping.


KURIOSA OM CAJSA WARG
Anna Christina Cajsa (Kajsa) Warg, född 23 mars1703 i Örebro, död 5 februari1769 i Stockholm, var en svensk hushållerska och författare.
Kajsa fick tjänst som hushållerska "husmamsell" i förnäma Stockholmsfamiljer, som greve Wolter Reinhold von Stackelberg, Berndt Otto von Stackelberg, och slutligen hos statssekreteraren och överpostdirektören friherre Leonard Klinckowström i Stockholm.
1755 kom första upplagan av vad som kom att bli en långlivad kokboksklassiker: Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentim(b)er. Den fjortonde och sista upplagan utgavs 1822, 53 år efter författarens död.
Redan i den första upplagan ingick bland annat recept för växtfärgning; den innehöll alltså inte bara matlagningsrecept och råd och dåd om hantering av hushållsföremål. Kokboken kom att bli tongivande för svensk borgerlig matlagning under flera generationer, men blev sedan omodern allteftersom kökens utrustning förändrades. Dessutom blev potatisen allt populärare i den svenska matkulturen – denna rotfrukt omnämns först i de senare upplagorna av nämnda bokverk. Ingenstans i boken står det idag bevingade uttrycket ”Man tager vad man haver”, men däremot innehåller många recept uttrycket ”Man tager om man så hafva kan ...”

Laga fyllt kalvhuvud alá Cajsa Warg...recept här




FISKELYCKA UR SVARTÅN


DAGENS TÄNKVÄRDA
"Man tager vad man haver...sa Cajsa Warg"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar