03 december 2011

Stonehenge - underbart resemål

STONEHENGE

Idag vill jag visa och berätta om en underbar plats som jag besökte när jag var och hälsade på hos min dotter i England. Stonhenge är en helt magisk plats som är ett måste att bsöka om man har vägarna förbi.

Stonehenge är ett bronsåldersbyggnadsverk i sydvästra England. Det består av en cirkelformad megalitisk stensättningar som är omgiven av en ringgrav och direkt utanför denna en cirkelformad jordvall. det vill säga fornlämningar som är byggda av ett enda eller flera naturliga eller grovt tillhuggna stenblock (megaliter).
Stonhenge ligger nära Amesbury i Wiltshire, ungefär 13 km nordväst om Salisbury och 13 mil från London.
Stensättningen byggdes troligen mellan 2500 f.Kr.och 2000 f.Kr.. Vallen och graven är från ungefär 3100 f.Kr.(yngre stenåldern)


Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder ’de hängande stenarna’.Stonehenge, Avebury och dess omgivningar upptogs 1986 på Unescos världsarvslista.


Soltemplet
Okänd tecknare
Ca 20 m framför cirklarna ovan stod två resta stenar mellan vilka solens första strålar
letade sig in till och igenom de högsta kolonnerna vid midsommar

Då Stonhenge stod fullt utbyggt skall här ha stått 30 st stenar, drygt sex meter höga och två m breda vilka bildade en cirkel med 31 m i diameter. Där innanför stod tio parställda stenar i form av en hästsko med öppning mot nordost. Från detta väderstreck löpte en väg in, mer än 500 m lång. Vägen liksom vallen runt stenarna avgränsades av vallar bestående av vit krita - sedd på avstånd lär Stonhenge i det närmaste ha sett ut att vara självlysande. Vill Du veta mera klicka här Källa http://wadbring.com/historia/undersidor/stonehenge.htm

"Kan man vara glad åt lite har man mycket att vara glad åt."
okänd
LÄNKAR
http://www.stonehenge.se/

http://www.svd.se/kultur/levande-historia-stonehenge_6414692.svd

http://www.faktoider.nu/stonehenge.html

http://www.viatorcom.se/sv/7384/tours/London/Dagsresa-pa-egen-hand-fran-London-till-Stonehenge-i-buss/d737-2452T71_STONEHENGE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar