07 december 2011

Smarriga Smöriga Saffransbullar

TJOFLÖJT
Saffransbullar med vanilj
ICA.SE

Idag har det varit en dag som kännts lite tyngre än vanligt. Så då kan man inte annat än bli superglad när söta Johanna kommer hem och vill att vi ska mysa i köket och baka. Vi bestämde oss för att göra annorlunda saffransbullar. Å ja, de blev verkligen supergoda, värt att testa =) Eftersom jag är laktos intolerans så har vi bakat på laktosfria produkter och det blir så bra!




Saffransbullar med vanilj           
JÄSNING PÅ GÅNG
Ingridienser
  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (10 %)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 1/2 tsk vaniljsocker

ägg & pärlsocker till garnering
PÅ MED SMÖRBLANDNINGEN

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
  3. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
  5. Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250ºC.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  8. SNURRNING
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
 
 
 
 
 
 
Tips
Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.
MUMSGOTT
DAGENS TÄNKVÄRDA

"Kalorier: små trevliga saker i maten som ger människan volym och pondus!"
OKÄND

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar